Prírodný zdroj zdravia

Zdravá výživa je dôležitým základom pre fyzické a duševné zdravie človeka. Preto je nevyhnutné, aby sme do nášho jedálneho lístka zaradili všetky potrebné živiny.

Dnešný blog je venovaný zelenine, ktorá obsahuje množstvo cenných látok prospievajúcich ľudskému organizmu. Považuje sa za elixír zdravia a mladosti. Ľudia si túto zeleninu obľúbili už pred viac ako piatimi tisícmi rokov. Tešili sa na ňu labužníci vysokých vrstiev v Číne, Egypte, starom Grécku i Ríme. Ludvík XIV. jej chuti a povesti prepadol natoľko, že mu ju museli servírovať každý deň.

Viete o akej zelenine je reč? Ak tipujete špargľu, máte pravdu.

Sezóna špargle v našich oblastiach trvá od druhej polovice apríla do druhej polovice júna. Znakom čerstvej špargle je, že sa nedá ohnúť bez toho, aby nepraskla a špičky výhonkov čerstvej špargle nie sú rozvinuté, ale uzavreté. Špargľa môže byť biela (je chuťovo najjemnejšia), zelená (má najvyšší podiel vitamínu C) alebo fialová (s výraznejšou korenistou a horkastou chuťou).

Spargla - druhy

Špargľa je zdrojom veľmi cenných látok

Podľa názoru dietológov je výnimočne prínosnou zeleninou, pretože predstavuje zdroj veľmi cenných látok. Je ľahká, lahodná, veľmi dobre stráviteľná a na organizmus pôsobí regeneračne až liečivo. Obsahuje veľa vody, vlákninu, bielkoviny, málo tukov a sacharidov (100 gramov špargle má len 22 kalórií), veľké množstvo betakaroténu, vitamínu E a C, ako aj vitamíny skupiny B. Rovnako nezanedbateľný je v špargli obsah draslíka, zinku, fosforu, jódu, železa, vápnika, horčíka, mangánu, síry, medi a selénu.

Účinky špargle na Naše zdravie

Špargľa obsahuje mnohé dôležité látky, ktoré reálne  pomáhajú pri prevencii a liečbe viacerých  orgánov i celého organizmu.

Napr.: podporuje prirodzenú obranyschopnosť organizmu, zabraňuje a zastavuje rast rakovinových buniek, antiseptický účinok (pri reume, artritíde), pôsobí močopudne – odvodňuje a prečisťuje močové cesty a obličky, podporuje vyprázdňovanie (jemný preháňací účinok), zabezpečuje metabolizmus bielkovín, odkysľuje organizmus (zásaditosť), detoxikácia organizmus – prečisťovanie od škodlivín cez obličky, prevencia alebo liečenie chudokrvnosti, normalizuje hladinu cukru v krvi (vhodná pri cukrovke), vhodná pre tehotné ženy (podporuje rast a správny vývoj plodu).

Na špargli ste si mali možnosť pochutnať na Bratislava Culinary days 27. 4. – 29. 4. na Primaciálnom námestí, pokiaľ ste špargľové dni nestihli, nezúfajte, máme pre Vás prichystaný recept.

Rizoto so špargľou a hráškom

Špragľové rizoto

Suroviny pre cca 4 osoby:

  • 1 cibuľa
  • 2 PL masla
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 250 g ryže
  • 150 ml bieleho vína
  • 1 l vody
  • zeleninový bujón
  • 250 g zelenej špargle
  • 3 jarné cibuľky
  • 100 g hlboko mrazeného hrášku
  • 1 malý zväzok pažítky
  • 50 g nastrúhaného parmezánu
  • morská soľ, čierne korenie, kajenské korenie

Príprava:

Cibuľu ošúpeme, nakrájame ju na kocky a orestujeme v hrnci s 1 PL masla. Cesnak ošúpeme, roztlačíme ho dlaňou a pridáme do hrnca. Potom pridáme ryžu a všetko spolu asi 2 minúty orestujeme. Nakoniec ryžu polejeme bielym vínom a necháme ju povariť.

V druhom hrnci necháme zovrieť 1 l vody a rozmiešame v nej zeleninový bujón. Hotový zeleninový vývar pridáme do rizota, premiešame a necháme ho variť na miernom ohni asi 20 minút, až kým nie je ryža al dente.

Medzitým umyjeme špargľu a jarnú cibuľku a nakrájame ich na menšie kúsky. Po 15 minútach varenia ryže ich pridáme k rizotu a ešte 5 minút povaríme. Potom z rizota vyberieme cesnak, do zmesi pridáme rozmrazený hrášok a najemno nakrájanú pažítku. Nakoniec rizoto dochutíme nastrúhaným parmezánom, zvyšným maslom, soľou, čiernym a kajenským korením.

Zdieľať